GENÇLİK ŞEHRİNE YAKIŞAN ÖDÜL

20.09.2021 Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından düzenlenen Girişimcilik Kampı Projesi, Türkiye Belediyeler Birliği’nin Genç Dostu Şehirler Fikir ve Proje Yarışması’nda en başarılı projeler arasında yer alarak 500 bin TL hibe almaya hak kazandı. Hibe kapsamında 2022-2024 yılları arasında 8 kamp yapılacak. 3 üniversitesi ile bir gençlik şehri olan Eskişehir’e Türkiye Belediyeler Birliği’nden ödül geldi. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile Türkiye Kalite Derneği (KalDer) arasında imzalanan eğitsel işbirliği protokolü kapsamında 18-35 yaş arası gençler, doğa ile iç içe 3 gün süren Girişimcilik Kampları ile alanında uzman isimlerle bir araya geldi. Haziran’dan itibaren Han İlçesi’nde 4 kez yapılan kamplarda gençlere “Girişimcilik, Sosyal Girişimcilik” başta olmak üzere birçok konuda eğitimler verildi. Özellikle 2019 yılı sonunda başlayan Covid-19 salgını tüm dünyayı etkileyen küresel, ekonomik ve sosyal bir krize dönüşürken, genç işsizlik giderek artarken, “Youth and Covid-19: Access to Decent Jobs Amid the Pandemic” raporuna göre ankete katılan Türk gençlerin %77’si Covid-19’ un iş arayışlarını olumsuz yönde etkilendiği ifade ediyor. Gençler başvurabilecekleri işlerin azaldığını, iş başvurularına olumsuz dönüşlerin arttığını söylerken, genç işsizlik konusunun önemi bir kat daha arttı. Genç işsizlikle mücadele kapsamında başlatılan Girişimcilik Kampı Projesi ise bu süreçte başarıyla tamamladı. Genç işsizliğe karşı yapılan proje kapsamında gençler girişimciliğe teşvik edilirken, aynı zamanda doğal ortamda sosyal bir çalışmanın içerisinde yer aldı. Kampta gençlerin yemeklerini Han’ın Eli Kadın Kooperatifi üyesi kadınlar yaptı. Gençler ilçede Frigya’nın kalbi olan Yazılıkaya ve Yeraltı Şehri başta olmak üzere birçok tarihi bölgeyi de yakından tanıdı. Yine kadınların iyi girişimcilik örneği olan Lavanta Sabun Atölyesi’ni de yakından inceleyen gençler üretim sürecini de yerinde gördü. İlçede çadırlarını kuran gençler ilçe halkıyla de iletişim kurarak sosyal etkileşim adına da önemli bir çalışmanın içerisinde yer aldı. Ücretsiz yapılan kampların ulaşım, yemek ve diğer giderlerini Büyükşehir Belediyesi karşılarken KalDer ise eğitmen desteğinde bulundu. Girişimcilik Fikri ve Projesi olan gençler, kamplarda yapılan atölyeler ile bu alanda neler yapmalarını gerektiğini öğrenirken, alanındaki uzman isimlere girişimcilik sürecini birebir sorma imkanı buldu. Kamplara katılan gençlerin projeleri uzman jüri tarafından değerlendirilerek derinleşme aşamasına geçilecek. Daha sonra proje sahiplerinin izlemesi gereken yol ve yöntemler, destek arayışları gibi birçok konuda da önemli bir sonuç elde edilerek proje fikirlerinin hayata geçmesi sağlanacak. Kamplara 55 Kadın, 71 erkek olmak üzere 126 başvuru alınırken; 34 kadın,33 erkek toplam 67 kişi kamptan faydalandı. Eskişehir Girişimcilik Kampları, Türkiye Belediyeler Birliği’nin gençlerin karar alma süreçlerine katılımı amacıyla düzenlenen (TBB) Genç Dostu Şehirler Fikir ve Proje Yarışması’nda toplamda 224 belediye, 262 farklı proje fikriyle rekabet etti. Buna göre Büyükşehir Gençlik Merkezi’nin Girişimcilik Kampı Projesi en başarılı projeler arasında yer alarak 500 bin TL hibe almaya hak kazandı. Konuyla ilgili gelecek günlerde İstanbul’da yapılacak törenle ödül Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne verilecek.